Behandel gebieden

Fysiotherapie kan helpen bij uiteenlopende problemen. Slechts enkele focusgebieden worden hieronder genoemd. Het kan daarom zijn dat uw klacht er niet tussen staat. Neem gerust contact op als u een afspraak wilt maken of als u wilt weten of wij u kunnen helpen.

Spier-pees problematiek

Hieronder vallen o.a. overbelastingen, verrekingen en (af)scheuringen. Bekende voorbeelden hiervan zijn de tennis Een tennisellenboog is een pees(aanhechting) probleem van de onderarmspieren wat gepaart gaat met pijn aan de buitenzijde van de ellenboog. De oorzaak ligt vaak in overbelasting door veel eenzijdige bewegingen en/of grote belasting van de onderarm. / golfersellenboog Een golfersellenboog is een pees(aanhechting) probleem van de onderarmspieren wat gepaart gaat met pijn aan de binnenzijde van de ellenboog. De oorzaak ligt vaak in overbelasting door veel eenzijdige bewegingen en/of grote belasting van de onderarm zoals bijvoorbeeld tennis. , de jumpers Een jumpersknee is een pees(aanhechting) probleem van de kniepees wat gepaart gaat met pijn aan de voorzijde van de knie onder de knieschijf. De oorzaak ligt vaak in veel explosieve belasting op de knie zoals bijvoorbeeld springen. / runners knee Een runners knee is een pees(aanhechting) probleem van de pees(plaat) aan de buitenzijde van de knie wat gepaart gaat met pijn aan de buitenzijde van de knie. De oorzaak ligt vaak in eenzijdige explosieve belasting op de knie zoals bijvoorbeeld hardlopen. en de zweepslag Een zweepslag is een ander woord voor een verreking of gedeeltelijke spier/pees scheuring. Hoewel dit bij meerdere spiergroepen kan voorkomen is de zweepslag van de kuit een van de meest bekende. De oorzaak ligt vaak in grote en/of explosieve belasting van een spiergroep waar bij het ontstaan van de blessure en de tijd erna scherpe/stekende pijn gevoelt kan worden. . Soms kunnen deze klachten langdurig en/of hardnekkig zijn. Het is daarom belangrijk dat er een goede behandeling wordt ingezet om dit te voorkomen/beperken.

Orthopedische problematiek

Hieronder vallen alle soorten gewrichtsproblematiek van o.a. schouder, ellenboog, pols/hand, heup, knie, enkel/voet. Enkele voorbeelden zijn artrose Met artrose wordt 'kraakbeen slijtage' of kraakbeen verandering bedoelt. Dit kan klachtenloos verlopen, echter het komt regelmatig voor dat dit stijfheid- en/of pijnklachten veroorzaakt. In een ernstig geval kan er geopereerd worden hoewel dit vaak uit te stellen is door gerichte fysiotherapeutische behandeling. , (sub)luxaties Een (sub)luxatie betekend dat een gewricht (gedeeltelijk) uit de kom / ontwricht is. Dit gaat vaak gepaart met schade van het kapsel en eventueel omliggende structuren. Soms is hiervoor een herstel operatie nodig, bijna altijd een (fysiotherapeutisch)revalidatie. , botbreuken, kneuzingen/verstuikingen, operaties (waaronder protheses als TSP Totale Schouder Prothese , THP Totale Heup Prothese , TKP Totale Knie Prothese ). Ieder gewricht en elk probleem vraagt een eigen en gerichte aanpak voor een optimaal herstel.

Hoofd / nek / rug problematiek

Hoewel dit technisch onder spier-pees en/of orthopedische problematiek valt, verdient dit een specifieke vermelding. Hoofdpijnklachten, nek-schouderklachten en (onder)rugklachten zijn veel voorkomende problematiek wat soms lang ongezien / onbehandeld blijft. Meeste van deze klachten zijn makkelijk te verhelpen, echter vragen wel een gerichte behandeling.

Sport blessures

Sport blessures kenmerken zich doordat er vaak sprake is van een hoge belasting/snelheid bij het ontstaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een VKB ruptuur VKB Een gescheurde voorste kruisband van de knie komt veel voor bij contactsporten. Met of zonder reconstructieve operatie vraagt dit een (fysiotherapeutisch) revalidatie traject. / AKB ruptuur Achterste KruisBand ruptuur Een gescheurde achterste kruisband van de knie komt minder vaak voor dan een gescheurde voorste kruisband. Desondanks betekend dit vaak een (fysiotherapeutisch) revalidatie traject. , in-/eversietrauma Een in-/eversietrauma wordt ook wel enkelverzwikking genoemd. Met name bij band/peesschade (herkenbaar aan een bloeduitstorting/blauwe plek die dan ontstaat) heeft dit langere tijd nodig om te herstellen. Het is belangrijk dat het herstel goed begeleid wordt omdat de kans dat een enkelverzwikking zich herhaalt significant groter is na een eerdere enkelverzwikking. , zweepslag Een zweepslag is een ander woord voor een verreking of gedeeltelijke spier/pees scheuring. Hoewel dit bij meerdere spiergroepen kan voorkomen is de zweepslag van de kuit een van de meest bekende. De oorzaak ligt vaak in grote en/of explosieve belasting van een spiergroep waar bij het ontstaan van de blessure en de tijd erna scherpe/stekende pijn gevoelt kan worden. of hamstring verrekking/ruptuur. Dit vraagt een eigen diagnostisch en behandel process die niet alleen gericht is op herstel, maar ook terugkeer naar (minstens) oud niveau indien mogelijk.

Revalidatie

De term 'revalidatie' betekend 'herstel' of 'weer valide worden'. Echter deze term wordt vaak gebruikt voor langdurige behandeltrajecten na bijvoorbeeld een operatie of ziekenhuis opname. Bij een gewrichtsoperatie zoals TSP Totale Schouder Prothese , THP Totale Heup Prothese of TSP Totale Schouder Prothese , maar ook na bijvoorbeeld een schouderluxatie Een (sub)luxatie betekend dat een gewricht (gedeeltelijk) uit de kom / ontwricht is. Dit gaat vaak gepaart met schade van het kapsel en eventueel omliggende structuren. Soms is hiervoor een herstel operatie nodig, bijna altijd een (fysiotherapeutisch)revalidatie. is een langdurig fysiotherapie behandeltraject nodig om weer op oud niveua te komen. Na een CVA CerebroVascular Accident | beroerte Bij een CVA of beroerte wordt de doorbloeding van (een gedeelte van) de hersenen verstoord vaak met schade tot gevolg. Ten eerste is het belangrijk bij een CVA dat er in het ziekenhuis wordt gecontroleerd wat de oorzaak is en wat er gedaan kan worden om de extra schade en/of herhaling te voorkomen. Daarna wordt een revalidatie traject ingezet waarbij meestal meerdere discpilines/(para)medische specialisaties waaronder fysiotherapie bij betrokken zijn. of intensive-care opname kan de bijkomende problematiek groter en complexer zijn. Bij dit soort behandeltrajecten hoort een brede aanpak van veel gebieden tegelijk die soms zelfs multidisciplinair Meerdere discpilines/(para)medische specialisaties. worden verzorgt.

Neurologische problematiek

Onder neurologische problematiek valt zowel 'perifere zenuw problematiek' (bijv. hernia Een hernia betekend letterlijk 'uitstulping'. Dit kan op veel plekken in het lichaam voorkomen, echter wat er meestal mee bedoeld wordt is een uitstulping van een tussenwervelschijf. Deze uitstulping kan op een zenuw drukken wat voor irritatie kan zorgen. Een hernia van een tussenwervelschijf van de onderrug geeft bijvoorbeeld pijnklachten in het been maar kan ook voor spierkracht vermindering/uitval zorgen. , carpaaltunnelsyndroom Het carpaaltunnelsyndroom is een beknelling en irritatie van een handzenuw in het handpalmgebied (onder het 'carpale tunnel'). Dit kan zorgen voor pijnklachten, tintelingen en/of een doof gevoel in de handpalm en middelste vingers. ) maar ook centraal neurologische problematiek (bijv. CVA CerebroVascular Accident | beroerte Bij een CVA of beroerte wordt de doorbloeding van (een gedeelte van) de hersenen verstoord vaak met schade tot gevolg. Ten eerste is het belangrijk bij een CVA dat er in het ziekenhuis wordt gecontroleerd wat de oorzaak is en wat er gedaan kan worden om de extra schade en/of herhaling te voorkomen. Daarna wordt een revalidatie traject ingezet waarbij meestal meerdere discpilines/(para)medische specialisaties waaronder fysiotherapie bij betrokken zijn. , NAH Niet Aangeboren Hersenletsel Een niet aangeboren hersenletsel is een brede term. Hersenschade die is ontstaan na 1 maand na de geboorte valt onder NAH. De oorzaak van deze schade kan dus uiteenlopend zijn: (verkeers)ongeluk, CVA, infectieziekte bij de hersenen, zuurstof tekort e.d.. Omdat de gevolgen zeer uiteenlopend kunnen zijn is het belangrijk dat na het ontstaan breed wordt gekeken naar de problemen en vooral de mogelijkheden die er zijn. Soms betekend dit een (multidisciplinaire) revalidatie. ). Hoewel er vaak 'revalidatie trajecten' verbonden zijn bij neurologische problematiek, hoeft dit niet altijd zo te zijn. Wel vraagt neurologische problematiek gedegen kennis een gerichte aanpak en oog voor grenzen van het lichaam voor een optimaal behandeltraject.

Covid-19

Hoewel het lijkt of Covid-19 inmiddels een gewone griep is geworden, komen aanhoudende klachten na een Covid-19 besmetting nog regelmatig voor. Veel is nog onduidelijk over waarom Covid-19 zoveel impact kan hebben op iemands gezondheid, inmiddels is wel gebleken dat o.a. een goed afgestemde training kan helpen bij herstel.

Medewerker(s)